Valpträning

Här skriver jag om grundläggande valpträning som jag hoppas kan hjälpa dig och din valp på er nystartade resa tillsammans. Punkter jag tar upp här är: Rumsrenhet, Koppelträning, Namnträning, Inkallning, Miljöträning och Socialisering, Ensamhetsträning

Valpar utvecklas snabbt och innan de ens hunnit bli ett halvår har de skapat en ganska god grund för sina framtida vanor. Gott uppförande och lydnad ska grundläggas tidigt. Både för din egen skull och för andras behöver din hund förstå livets grundregler. Var konsekvent, tillåt aldrig ett beteende "bara den här gången" om du inte kommer att tillåta det i fortsättningen. Att t ex mysa i soffan eller sova i sängen blir direkt en vana (som mina alltid får göra!)

Rumsrenhet
När valpen kommer hem till dig är den med största sannolikhet inte rumsren ännu. Att träna rumsrenhet kan ta tid, det kräver mycket tålamod och uppmärksamhet. Valpar uträttar sina behov ofta och helst ska du, försöka pricka in dessa tillfällen utomhus.

Ta alltid ut valpen när den ätit, sovit, lekt, innan läggdags och omedelbart när ni vaknat på morgonen. Beröm valpen med en ljus, glad röst och förstärk gärna med en godis direkt efter att den kissat eller bajsat utomhus. Ta valpen till samma ställe varje gång i början, eftersom den gärna kissar på samma ställe igen. 


Så småningom kommer du att lära dig valpens signaler när den är nödig, oftast sniffar den runt på golvet eller springer iväg till något hörn. Då gäller det att snabbt lyfta ut den, det går fort! De tycker också om att kissa på mjuka underlag som t ex mattor, så det underlättar att ta undan dem i början.


Skäll inte på valpen om du hittar kiss eller bajs inne, den kan omöjligt koppla det den gjort tidigare med att du skäller på den nu. Tajming är allt, beröm eller tillrättavisa alltid i precis det ögonblick som hunden gör rätt eller fel, annars är det bortkastat och du kommer bara att förvirra den. Det är också viktigt att tänka på att en liten valp kan inte, rent fysiskt, hålla sig innan den är ca sex månader gammal, därför är det dumt att skälla på den om den kissar eller bajsar inne, lyft istället upp den och spring ut till närmaste gräsplätt utan att bli arg.


Desinficera noga alla kiss- och bajsfläckar inomhus för att minska risken att valpen vill göra ifrån sig där igen. Ha tålamod! Det kan ta flera månader innan valpen är helt rumsren. Var beredd på bakslag och ta inte illa vid dig. Allt eftersom den växer kommer den också att kunna hålla sig längre.


Tillbaka till toppen av sidan


Koppelträning

Att gå en promenad tillsammans med hunden ska vara härligt och roligt. Det är därför viktigt att din valp får lära sig tidigt hur du vill att den ska uppträda. Med lite träning så kan alla hundar lära sig att gå fint i koppel, under valptiden kan du inte ställa krav på dressyr men med enkla metoder kan du vänja den vid att gå fint.

Att få på sig ett halsband kan kännas konstigt för en valp och många försöker få av sig det på olika sätt. Välj ett mjukt, halsband av textil eller tunt läder när valpen är ung, rätt storlek får du om du kan få igenom två fingrar mellan halsbandet och hundens hals. Sätt på halsbandet lite då och då under några dagar när ni leker eller när du lockar med lite godis så att valpen kopplar halsbandet med något positivt och roligt. 


Välj ett läder- eller textilkoppel som är ca 1,5 meter långt. Precis som med halsbandet kan du låta valpen vänja sig hemma där den inte störs av annat. Lägg lite godis på golvet eller håll en bit i handen för att locka valpen att följa dig. Om valpen biter på sitt koppel så tillrättavisa lugnt och bestämt med låg ton i rösten och avled med en leksak eller något annat valpen tycker om.


Utomhus finns det mycket som tar valpens uppmärksamhet, anpassa kopplets längd så att det inte blir onödiga tvärstopp om valpen plötsligt springer iväg. Välj gärna en lugn miljö med så lite störningar som möjligt för era första promenader. Om valpen drar i kopplet för att öka takten förhindra detta genom att stanna och småprata, kanske lek lite och gå inte vidare förrän valpen visar att den vill vara hos dig. Locka den att gå nära dig med godis eller en leksak. Ge valpen av det du har i handen när den uppför sig som du vill. Det ska alltid löna sig att göra rätt.


Kom ihåg att alltid ta med dig bajspåsar och plocka upp bajset när ni är ute! Det är ditt ansvar som hundägare och vi vill ju inte att våra älskade hundar ska förbjudas i våra favoritparker bara för att det blir för mycket skit i dem!


Tillbaka till toppen av sidan

Namnträning och Inkallning
Lär valpen att lyssna till sitt namn så fort den har fått ett. Det gör du enkelt genom att ställa dig framför valpen, säg namnet glatt och ge en godis. Gör det några gånger tills den kopplar namnet med godis, du kan också använda leksaker. Då kommer den att uppmärksamma dig varje gång den hör sitt namn. Använd aldrig namnet i negativa situationer som vid tillrättavisningar, namnet ska endast vara kopplat till roligheter och positiva saker.

För att förstärka viljan att springa till dig när du ropar valpens namn kan du göra det till en rolig lek. Ropa namnet och lägg till kommandot "kom!" och spring iväg en bit så att valpen springer efter dig, ge en godis när den kommer fram, ropa igen och spring. Den kommer då att koppla kommandot "kom" med att springa till dig. Gör detta några gånger om dagen, först hemma sen ute i trädgården och i andra lugna miljöer. Det blir en rolig jage-lek för valpen som kommer att ge en god grund för framtida inkallningar. 


När din valp är lös ute ska du inte ropa på den om du inte är helt säker på att den tänker komma. Det är viktigt att den inte får erfarenhet av att något annat kan överta lusten att springa till dig. Gör lite plötsliga vändningar då och då när ni går för att lära valpen att vara uppmärksam och ha koll på dig när ni är ute. Gå en bit och när den börjar springa framför utan att ha koll på dig så vänd om igen och göm dig kanske bakom ett träd när du får möjlighet. Ge dig inte tillkänna direkt utan låt valpen anstränga sig lite för att hitta dig. Håll utkik efter hur den reagerar när den inte kan se dig och hjälp den att hitta dig genom att ropa på den om den springer för långt åt fel håll, beröm rikligt när den kommer. På så sätt lär sig valpen att det är den som ska följa dig och inte tvärtom, det är alltid du som bestämmer vart ni ska gå.


Tillbaka till toppen av sidan


Miljöträning och Socialisering
Miljöträning och socialisering är viktigt för att öka valpens självförtroende och trygghetskänsla. Om valpen redan i tidig ålder får miljötränas och socialiseras så minskar riskerna för att den som vuxen blir rädd, nervös, stressad eller aggressiv i olika situationer. 

Ta med din valp till ställen där det är lagom mycket rörelse, sitt på avstånd och ta det lugnt. Ha gärna med någon godsak för både dig och valpen att mumsa på. Visa att det inte är farligt med folk, cyklar, bilar, bussar m m genom att själv vara lugn och inte bry dig. Öka långsamt störningarna genom att gå närmare det den är rädd för, men tvinga inte, låt valpen vänja sig i sin egen takt.


Trösta aldrig valpen om den blir orolig, det gör den bara ännu mer rädd eftersom du belönar den för att den är orolig. Att klappa och prata snällt = belöning, och vi ska endast belöna bra beteenden. Är valpen lugn är detta ett utmärkt tillfälle för klapp och uppmärksamhet. Tänk också på att träna olika underlag, såsom asfalt, grusvägar, kullersten m m. 

Låt inte den lilla valpen gå själv i trappor, den kan trilla och få trappskräck som kan sätta spår för resten av livet. Bär den så länge det är möjligt och sen kan ni börja försiktigt med några enstaka trappsteg längst ner i trappan och ta det lugnt. 


Bussåkning är alltid en nyttig erfarenhet för valpen. Prova även andra transportmedel som bil, tåg, tunnelbana, spårvagn. Även hiss och rulltrappor bör man testa med den lilla valpen, men bär den då alltid, annars finns det risk att den fastnar och skadar sig.


Socialisera även valpen med andra djur. T ex ankorna i parken, katter, andra hundar, hästar, kor, får m m. Den behöver inte hälsa och nosa på alla utan det viktigaste är att den lär sig att vara lugn tillsammans med andra djur. Finns en hästhage i närheten kan ni sätta er några meter ifrån och titta på hästarna, belöna gärna valpen med en godis när den är lugn.



Valpen behöver även träffa olika sorters människor, allt från barn till gamla. Låt den helst träffa lugna människor i början, speciellt lugna barn så att den inte blir skrämd. Ha gärna med godis som de kan ge valpen, huvudsaken är att de olika mötena blir positiva upplevelser. Tvinga inte valpen att hälsa, ibland räcker det med att du står och pratar med någon utan att valpen måste bli klappad och pratandes med.

Hundar har mycket bra hörsel och kan reagera på ljud som du kanske inte ens lägger märke till. Det är viktigt att du aldrig gör en stor grej av olika ljud och som tidigare nämnt, trösta aldrig valpen. Försök att distrahera med någon rolig aktivitet istället.


När hunden väl har övervunnit ett nytt hinder, brukar det gå bra i fortsättningen. Ge hunden tid och var alltid bestämd, lugn och trygg. 

Tillbaka till toppen av sidan

Ensamhetsträning
Det kommer säkert komma många tillfällen då du måste kunna lämna hunden ensam hemma ett tag. Har du då inte ensamhetstränat din hund och plötsligt lämnar den ensam kan den drabbas av separationsångest. Den kan börja skälla konstant, gnälla, dreggla, slita sönder kuddar, kläder och förstöra saker hemma. 
Därför är det jätte viktigt att lära sin valp att kunna vara ensam, men tänk på att den inte ska vara ensam mer än korta stunder det första halvåret.

Ensamhetsträning kan du börja med direkt efter att valpen vant sig vid sitt nya hem. Börja alltid med korta stunder. Du kan t ex utan att säga något, gå ut ur rummet och stänga dörren utan att valpen får följa med dig och gå in igen. Gör det för vana att några gånger om dagen gå in och ut ur rum utan att valpen får följa med. Gör ingen stor sak av att den blir lämnad, inte heller av att du kommer tillbaka. Ignorera valpen när du går in igen som om ingenting har hänt. 


Öppna aldrig dörren när hunden gnäller eller skäller, den ska vara tyst när du kommer tillbaka, annars kan den lära sig att du kommer tillbaka om den skäller. Börjar valpen gnälla, knacka lätt på dörren så att den tystnar och gå sedan in efter ett par sekunder utan att hälsa eller ta notis om valpen. 


Sedan kan du göra samma procedur med att gå ut och in genom ytterdörren. Tänk på att ta på dig ytterkläder och låsa dörren som om du skulle gå ”på riktigt”, hunden lär sig nämligen alla små signaler och ljud som kan avslöja om du har för avsikt att vara borta länge eller inte. Börja med att hämta posten, slänga sopor eller ta en kopp te utanför dörren. Hälsa aldrig på hunden direkt när du kommer in, det kan du göra efter ett par minuter när hunden lugnat sig.


När din hund klarar av att vara lugn och tyst de här små stunderna, och även är lugn när du kommer in igen, kan du snabbt börja utöka tiden hunden ska vara ensam hemma. Se till att hunden alltid har tillgång till friskt vatten och är rastad innan du lämnar den ensam en längre tid och rasta den alltid när du kommer hem igen!


Lycka till!


Tillbaka till toppen av sidan